Kezdőlap » Egyházi hírek » Dr. Hetényi Ernőre emlékezik A Tan Kapuja Buddhista Egyház

Dr. Hetényi Ernőre emlékezik A Tan Kapuja Buddhista Egyház

Emléktáblát avatott Dr. Hetényi Ernő tiszteletére A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola.

2017. október 30-án, a nyolcadik kerületi Múzeum u. 5 szám előtt maroknyi lelkes buddhista gyűlt össze, hogy megemlékezzen a buddhizmus magyarországi meghonosításában hatalmas szerepet vállaló Dr. Hetényi Ernőről.

 

Az első magyar buddhista egyház alapítója és vezetője, Láma Dharmakírti Padmavadazsra mindamellett, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett a buddhizmus hazai megismertetésében, nagyban hozzájárult A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola létrejöttéhez is. Tőle és az ő tanfolyamain tanultak a TKBE alapítói, majd az ő segédletével indították el és működtették a Körősi Csoma-tanfolyamokat, amelyből aztán kinőtt A Tan Kapuja is.

Hetényi emellett részt vett az Egyház uszói elvonulási központjának területén található sztúpa, A Nyugati Tanítvány Sztúpa avatásán, felszentelésén is, valamint halála előtt egy Maitréja-szobrot adományozott A Tan Kapujának, ezzel elhelyezve a pecsétet az Egyház és a Főiskola működésén.

Az avatáson beszédet mondott Mireisz László a TKBE elnöke és egyben ő is leplezte le a Dr. Hetényi Ernő egykori lakhelyének főbejáratánál elhelyezett emléktáblát, melyet Dobosy Antal tervezett.

Dr. Hetényi Ernő, Láma Dharmakírti Padmavadazsra emléke most már nem csak bennünk, de a Nemzeti Múzeum melletti kis utcácska egyik házának falán is tovább él.

Fotó: Almási Lajos

Kapcsolódó

Egyházi hírek

Nyári buddhista gyerektáborok

A Tejút buddhista gyerektábort idén nyáron is a Pilis lábánál, Esztergom szélén tartja meg a Tejút Buddhista Pedagógiai Központ. A táborban természetben zajló programokkal, meditációval, elmélyült nyugalommal és figyelemmel, játékkal,

Egyházi hírek

Menedékvétel májusban A Tan Kapuján

2024. május 23-án 20 órától – az idei Vészák ünnepséget követően – Menedékvételt tartunk A Tan Kapuja új épületében, a Vadzsrajána teremben (a Főiskola épülete mellett, a IX. ker Csengettyű u.