Kezdőlap » Egyházi hírek » Így gyakoroltak a „zenesek” márciusban

Így gyakoroltak a „zenesek” márciusban

A Zen Akadémia és A Tan Kapuja Zen Közösség tagjai intenzív gyakorlással töltötték a március közepi négynapos ünnepet.

A Zen Akadémia szervezésében március 15. és 17. között egy kísérleti, művészeti foglalkozásokkal gazdagított elvonulásra került sor Mánfán, mely a kezdő, a buddhizmussal és a zennel most ismerkedő érdeklődők számára nyújtott betekintést a zen gyakorlás különböző formáiba, és szellemi hátterébe. A formális ülő meditációt, szútra recitálást, kóan felolvasást kiegészítendő a szumie (japán tusfestészet), a sakuhacsi (japán bambuszfuvola), és a koreai teaszertartás alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők. A gyakorlással, a szellemi háttérrel kapcsolatos kérdéseket körbeszélgetéseken vitatták meg az elvonulók, akik szerint egy tartalmas, inspiráló együttlét volt ez a hétvége, melyet a hely adottságai, a nagyszerű ellátás és a szívélyes fogadtatás szépen kereteztek.
 
A Mánfán megrendezett háromnapos, zen művészeti foglalkozásokkal gazdagított elvonulást követte a 18-i, A Tan Kapuja Zen Közösség által szervezett intenzív gyakorlónap, ahol lehetőség volt az ülő és sétáló meditáció mellett tapasztalatot szerezni a szertartásos étkezésben, és személyes beszélgetések keretében a kóanokkal való gyakorlásban is. A közösség jelenlévő résztvevőinek elmondása szerint az intenzív gyakorló napok célja, hogy a tapasztaltabb gyakorlóknak inspirációt adjon a gyakorlás tovább mélyítésére, a meditációval még csak most ismerkedők pedig betekintést kaphatnak a zen stílusú gyakorlásba és a formális keretekbe.

Kapcsolódó

Egyházi hírek

Nyári buddhista gyerektáborok

A Tejút buddhista gyerektábort idén nyáron is a Pilis lábánál, Esztergom szélén tartja meg a Tejút Buddhista Pedagógiai Központ. A táborban természetben zajló programokkal, meditációval, elmélyült nyugalommal és figyelemmel, játékkal,

Egyházi hírek

Menedékvétel májusban A Tan Kapuján

2024. május 23-án 20 órától – az idei Vészák ünnepséget követően – Menedékvételt tartunk A Tan Kapuja új épületében, a Vadzsrajána teremben (a Főiskola épülete mellett, a IX. ker Csengettyű u.