Kezdőlap » Egyházi hírek » Közös nyilatkozat a magyarországi buddhista közösségek vezetőitől klíma-ügyben

Közös nyilatkozat a magyarországi buddhista közösségek vezetőitől klíma-ügyben

„Válaszúton áll az emberiség, s ha nem jutunk sürgősen a szükséges belátásokra és nem lépünk időben, a tét valóban a megmaradás lehet. A veszéllyel való szembenézés kiemelkedő lehetőséget tartogat számunkra, hogy közösen cselekedjünk, egy igazságosabb, kiegyensúlyozottabb, és harmonikusabb világ megteremtését tűzzük célul magunk elé.” – írják közös állásfoglalásukban a magyarországi buddhista közösségek vezetői.

A Köztársasági Elnök úrnak – Dr. Áder Jánosnak -, a GBCCC nevű szervezetnek és a 21. ENSZ Klímakonferencia szervezőinek is eljuttatott nyilatkozatban megfogalmazottak alapján a hazai buddhista vezetők szerint a legfontosabb, hogy „alacsony károsanyag-kibocsátású, megújuló energiaforrásokra épülő társadalmi létfenntartással, fokozatosan visszatérjünk ahhoz a gyakorlathoz, hogy egyre inkább csak annyi energiát fogyasszunk, vagy még kevesebbet, mint amennyi képes évről évre újratermelődni”.

Mindezek mellett arra is rávilágítanak, hogy az embereknek meg kell változtatniuk a szemléletüket, széles körben tudatosítani kell, hogy a „javak termelésére és szerzésére irányuló mindennapi cselekedeteink sodorták veszélybe az emberi kultúra és tágabban a földi élet jövőjét”, kitérnek továbbá a kibontakozott problémáért felelős országok, cégek, emberek nagyobb részvállalásának szükségességére, valamint minden ember morális felelősségére is.

A Tan Kapuja Buddhista Egyház és közösségei, a Buddhista Misszió, Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, valamint a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház közös nyilatkozata a következő sorokkal zárul: „Mindig a jelen pillanat a legmegfelelőbb a cselekvésre, és ma már világosan látható, hogy az idő megérett a változtatásra, hogy a helyes cselekvést nem halogathatjuk tovább.  Hallgassunk végre józan eszünkre, mert a cselekvésnek egyetlen általunk kedvezően befolyásolható pillanata van: most!”

A nyilatkozat teljes szövege ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó

Egyházi hírek

Nyári buddhista gyerektáborok

A Tejút buddhista gyerektábort idén nyáron is a Pilis lábánál, Esztergom szélén tartja meg a Tejút Buddhista Pedagógiai Központ. A táborban természetben zajló programokkal, meditációval, elmélyült nyugalommal és figyelemmel, játékkal,

Egyházi hírek

Menedékvétel májusban A Tan Kapuján

2024. május 23-án 20 órától – az idei Vészák ünnepséget követően – Menedékvételt tartunk A Tan Kapuja új épületében, a Vadzsrajána teremben (a Főiskola épülete mellett, a IX. ker Csengettyű u.