Kezdőlap » Egyházi hírek » Megjelent a Magyar buddhisták című könyv

Megjelent a Magyar buddhisták című könyv

A Tan Kapuja Kiadó gondozásában, Magyar buddhisták – Beszélgetések az énről, a gazdaságról és a társadalomról címmel megjelent Kovács Gábor (egykori TKBF-hallgató) és Zsolnai László professzor interjúkötete.

A kötet a mai magyarországi buddhizmus szellemi komolyságát, etikai és társadalmi elkötelezettségét kívánja bemutatni. Interjúkat tartalmaz a hazai buddhizmus jeles képviselőivel, vallási vezetőkkel és laikus gyakorlókkal egyaránt, akik a következő kérdésekre válaszolnak: Hogyan lett buddhista? Mi volt az útja a Buddhához? Hogyan gyakorolja a buddhizmust? Miként használja a buddhizmust a saját szakmájában? Hogyan foglalná össze a buddhizmus lényegét? Mit jelent az „éntelenség” (no-self, anattá) az Ön értelmezésében? Mi a buddhizmus legfőbb üzenete a mai világ számára? A buddhizmus fényében mit tehetnénk a gazdaság és a társadalmi élet területén? Hogyan látja a magyarországi buddhizmus jelenét és jövőjét? Mi a relevanciája a buddhizmusnak a mai magyar társadalom számára? „Ha találkozol Buddhával, öld meg!” – Hogyan értelmezi ezt?

A beszélgetőpartnerek a következők voltak: Farkas Pál (buddhista tanító, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára), Pressing Lajos (pszichológus, Buddhista Misszió Árya Maitreya Mandala Egyházközösség), Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhista Egyház vezetője), Csöpel Láma (a Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség vezetője), Dobosy Antal (matematikus, A Tan Kapuja Zen Közösség vezetője), Agócs Tamás (tibetológus, szakfordító), Derdák Tibor (szociológus, a Dr. Ámbédkar Iskola intézményvezetője), Tóth Andrea Beáta (meditációs és relaxációs tanár, Buddhista Vipassana Társaság), Farkas Attila Márton (kulturális antropológus, buddhista vallástörténész), Karsai Gábor (filozófus, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora), Kékesi Balázs (a Bëlga könnyűzenei együttes tagja, buddhista gyakorló), Cser Zoltán (buddhista teológus, A Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatója), Takács László (író, műfordító, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára), Galambos Péter (csan buddhista, tantrikus és dzogcsen tanító), Horváth M. Zsófia (a Buddha FM rádió főszerkesztője), Sarkadi Nagy Martina (dákini, Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség), és Albu Mónika (neuropszichológus, mindfulness oktató).

A kötet szerkesztői, Kovács Gábor és Zsolnai László közel 20 éve foglalkoznak a buddhizmus közgazdasági, etikai, társadalmi és ökológiai kérdéseivel a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjában. Ezért ők is megválaszolták az interjúalanyaiknak feltett kérdéseket. Ezeket az öninterjúkat az olvasó a kötet végén találja meg.

A könyv megrendelhető az alábbi címen: kiado@tkbf.hu
 

Kapcsolódó

Egyházi hírek

Nyári buddhista gyerektáborok

A Tejút buddhista gyerektábort idén nyáron is a Pilis lábánál, Esztergom szélén tartja meg a Tejút Buddhista Pedagógiai Központ. A táborban természetben zajló programokkal, meditációval, elmélyült nyugalommal és figyelemmel, játékkal,

Egyházi hírek

Menedékvétel májusban A Tan Kapuján

2024. május 23-án 20 órától – az idei Vészák ünnepséget követően – Menedékvételt tartunk A Tan Kapuja új épületében, a Vadzsrajána teremben (a Főiskola épülete mellett, a IX. ker Csengettyű u.