Kezdőlap » Egyházi hírek » Megjelent: Páli nyelv alapjai – Páli nyelvtan

Megjelent: Páli nyelv alapjai – Páli nyelvtan

Megjelent A Tan Kapuja Buddhista Főiskola 2019-ben elhunyt egykori tanárának, Fehér Juditnak a könyve.

A Tan Kapuja Kiadó gondozásában megjelent könyv a kiadó Keleti Nyelvek sorozatának első köteteként látott napvilágot. Az Páli nyelv alapjai – Páli Nyelvtan megvásárolható A Tan Kapuja webshopjában, erre a linkre kattintva.

Bővebben a könyvről:
„A páli a théraváda buddhizmus szent nyelve. Az Indiában létrejött théraváda buddhizmus földrajzi elterjedtsége szerint (Srí Lanka, Burma, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz) déli buddhizmus néven is ismert, s a mahájána buddhisták által hínajánának minősített iskolák közé
sorolható.
A théraváda hagyomány a pálit a Sákjamuni Buddha által használt nyelvnek tartja, s az i.e. I. században Srí Lanka szigetén páli nye1ven írásba foglalt théraváda buddhista Kánont, a Tipitakát teljes egészében a Buddha szavaival (Buddha-vacsana) azonosítja.
A páli irodalom – a verstannal, a nyelvtannal foglalkozó értekezések és a történeti művek kivételével – teljes egészében buddhista témájú írásokat (a Kánonhoz kapcsolódó kommentárokat, alkommentárokat, kompendiumokat) foglal magában, s a ma is élő théraváda praxisnak köszönhetően még most is újabb alkotásokkal gazdagodik.
A páli nyelv – ellentétben a szanszkrittal – viszonylag gyorsan s könnyen elsajátítható. Rövid nyelvtanunk a teljesség igénye nélkül átfogó betekintést igyekszik nyújtani a páli nyelvtan rendszerének egészébe.”
 

Dr. Fehér Judit A Tan Kapuja Buddhista Főiskola nyugalmazott főiskolai tanára, okleveles orientalista (tibeti), angol-indológia szakos előadó, a nyelvtudomány kandidátusa 2019. február 12-én hunyt el. Halálát követően A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szenátusa A Tan Kapuja Különdíjat Fehér Judit emlékére A Tan Kapuja Fehér Judit Különdíj-ra nevezte át.

Kapcsolódó

Egyházi hírek

Nyári buddhista gyerektáborok

A Tejút buddhista gyerektábort idén nyáron is a Pilis lábánál, Esztergom szélén tartja meg a Tejút Buddhista Pedagógiai Központ. A táborban természetben zajló programokkal, meditációval, elmélyült nyugalommal és figyelemmel, játékkal,

Egyházi hírek

Menedékvétel májusban A Tan Kapuján

2024. május 23-án 20 órától – az idei Vészák ünnepséget követően – Menedékvételt tartunk A Tan Kapuja új épületében, a Vadzsrajána teremben (a Főiskola épülete mellett, a IX. ker Csengettyű u.